Sini-Pellava OyReseptit ⁄ Pellavaiset leivät ja sämpylät
På Svenska | In English

Pellavatuotteet leivonnassa ja ruoanlaitossa

Pellavaiset leivät ja sämpylät

Pellavaiset kuivakakut

Gluteenittomat leivonnaiset

Makea peltileivos

Pellava-kookosmuffinssit

Kauralastut ja suklaapiparit

Marjapiirakka (vegaani)

Porkkanakakku (vegaani)

Suklaiset pellavakauralastut (vegaani)

Pellavaiset leivät ja sämpylät

Pellavaleipä

Pellavaleipä on maittavan makuista perusleipää. Voit vaihdella jauholaatuja ja korvata esim. kaikki vehnäjauhot hiivaleipäjauhoilla.

1 l vettä tai maitoa
60 g hiivaa
2 tl suolaa
(1 tl anista)
0,5 dl siirappia
1 dl pellavarouhetta
6 dl hiivaleipäjauhoja
1 l vehnäjauhoja

Liuota kädenlämpöiseen veteen tai maitoon hiiva. Lisää suola, (anis,) siirappi ja pellavarouhe. Alusta taikinaan hiivaleipä- ja vehnäjauhot. Anna kohota. Leivo taikinasta neljä pyöreää leipää ja laita ne pellille kohoamaan. Pistele haarukalla. Jos haluat leipiin kauniin värisen pinnan, niin voitele ne munalla. Paista leivät 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Pellavasämpylät

Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan esim. hienonnettua pinaattia, porkkana- tai punajuuriraastetta, tähteeksi jäänyttä puuroa, erilaisia leseitä tai hiutaleita jne. Voit korvata hyvin osan jauhoista ruisjauhoilla, jolloin sämpylöiden ravintoarvo paranee.

6 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
2 rkl siirappia, hunajaa tai sokeria
1,4 l sämpylä- tai vehnäjauhoja
1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola, pellavansiemenet ja siirappi. Alusta taikinaan sämpyläjauhot, lisää loppuvaiheessa rypsiöljy. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi. Ripottele päälle halutessasi pellavansiemeniä. Kohota sämpylät pellillä. Paista sämpylät 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Pellavateeleivät

Helppotekoiset teeleivät tuovat piristystä arkiselle välipalalle ja valmistuvat nopeasti yllätysvieraille. Voit käyttää porkkanaraasteen sijasta muitakin kasvisraasteita tai juustoraastetta. Teeleivät voit myös maustaa 1 rkl yrttimaustetta.

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
0,5 dl pellavarouhetta
1,5 dl porkkanaraastetta
2 rkl rypsiöljyä
2 dl vettä, maitoa tai kasvismaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rypsiöljy, porkkanaraaste ja vesi tai maito, sekoita vain sen verran että aineet sekoittuvat. Koska taikina on löysää, levitä taikinasta nuolijalla kaksi ohutta kiekkoa leivinpaperin päälle, halkaisija n. 20 cm. Jos lisäät 1/2 dl jauhoja, pystyt taputtelemaan teeleivät käsin. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. Tarjoile heti lämpimänä.

Tummat pellavasämpylät

Terveelliset, monipuoliset tummat pellavasämpylät muistuttavat maultaan saaristolaisleipää.

1/2 l piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 tl suolaa
1 dl pellavarouhetta
1 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää hyvin sekoittaen siirappi, suola, pellavarouhe ja maltaat. Lisää taikinaan ruis- ja vehnäjauhot ilman liiallista vaivaamista, taikinan on hyvä jäädä melko löysäksi. Kohota noin kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi, kohota hyvin ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Mikäli sämpylöihin ei tule väriä, voit nostaa lämpötilan 225 asteeseen.

© 2017 Sini-Pellava Oy
puh. 050 4135 165 | info@sini-pellava.fi