Sini-Pellava OyProdukter ⁄ Kallpressad rypsolja
Suomeksi | In English

Ekologiska produkter

Linfrön

Krossat lin

Kallpressad linolja

Kallpressad rypsolja

Pellava-Musti

Kallpressad linolja vid behandling av bl.a. trämaterial

Kallpressad rypsolja

Man har först nu, tack vare forskningen, börjat uppskatta kallpressad rypsolja. Tidigare har olivoljan ansetts vara den bästa oljan, men nu har det framgått, att vårt inhemska alternativ, den kallpressade rypsoljan, har en bättre sammansättning av fettsyror. Nya undersökningar visar att kallpressad rypsolja bl.a. har preventiv inverkan på depression. Essentiella fettsyror behövs för den normala hjärn- och nervfunktionen.

rypsiöljy

Kallpressad rypsolja har pressats varsamt. Vid pressningen används inte lösningsmedel eller hög värme, utan oljan tas tillvara endast med hjälp av mekanisk pressning. De krossade rypsfröna som uppstår vid pressningen används som djurfoder. Fröna kan alltså utnyttjas till 100 %!

Kallpressad rypsolja innehåller ca. 95 % omättade fettsyror, av vilka ca. 30 % är de för kroppen nödvändiga linol- och alfalinolensyrorna. Kallpressad rypsolja innehåller ca. 60 % omättade fettsyror, vilka enligt en svensk undersökning minskade kvinnors risk för bröstcancer med 45 %. Undersökningen utfördes i Karolinska Institutet och i den deltog över 60 000 kvinnor. Dessutom innehåller kallpressad rypsolja rikligt med E-vitamin (30 mg/100 g). En matsked kallpressad rypsolja ger ungefär halva dagsbehovet av E-vitamin.

Bäst bevaras den kallpressade rypsoljans egenskaper då den används i t.ex. salladsdressing. Den kan också användas i bakning och matlagning på samma sätt som vanlig rypsolja, då kallpressad rypsolja rätt väl tål upphettning.

Förpackningsstorlekar: 0,5 l och 5 l

rypsipelto
© 2015 Sini-Pellava Oy
tel. 040-7619 804 | info@sini-pellava.fi