Sini-Pellava OyProdukter ⁄ Kallpressad linolja vid behandling av bl.a. trämaterial
Suomeksi | In English

Ekologiska produkter

Linfrön

Krossat lin

Kallpressad linolja

Kallpressad rypsolja

Pellava-Musti

Kallpressad linolja vid behandling av bl.a. trämaterial

Kallpressad linolja vid behandling av bl.a. trämaterial

Sedan länge har man känt till linoljans potentiella möjligheter inom behandlingen av trämaterial. Numera vet man, att linoljan kan användas långt mångsidigare. Den kan även användas t.ex. som rostskydd.

Skyddandet av trämaterial är viktigt på grund av att det förlänger föremålets livslängd. För t.ex. träbåtar är en omsorgsfull impregnering viktig, där trämaterialets ytskikt fylls med olja. Den långsamt torkande linoljan absorberas djupt i trämaterialet. Trämaterialets impregnerade ytskikt förhindrar senare fuktskador från att uppstå. Om Ni själv tillverkar impregneringsblandningen kan kallpressad linolja användas utmärkt. Märk dock, att det är skäl att tillsätta medel som förhindrar mögelbildning, ifall föremålet används på ställen som är utsatta för fukt. Grundblandningen för impregnering består till hälften av linolja och till hälften av medel som förhindrar trämaterialet från att murkna. Linoljan kan strykas på båten t.ex. med hjälp av en pensel. Oljeskiktet blir på detta sätt tjockare.

Linolja kan också användas vid behandling av träföremål som används i köket, speciellt skärbräden av trä. Oljan kan bredas ut t.ex. med ett rent tyg. En fördel med att använda linolja inomhus är dess milda doft. Linoljan torkar rätt långsamt. Då större ytor som t.ex. golv behandlas rekommenderas användningen av medel som förkortar oljans torktid (även terpentin kan användas).

Som rostskydd är linoljan ett naturvänligt alternativ då den inte innehåller kemikalier. Då man använder linolja behöver man ingen speciell skyddsutrustning och den ger inte upphov till problemavfall. Linolja lämpar sig inte som rostskydd för rörliga delar på grund av att den som torr stelnar. linolja

Viktigt! Tyg och dylikt som har använts och som innehåller linolja kan vara brandfarliga och de bör omsorgsfullt brännas eller tvättas. Märk också, att de använda skyddskläderna också är brandfarliga. Kläder och dylikt som innehåller linolja kan förvaras i t.ex. metallkärl med lock. Penslarna kan förvaras i linolja.

Förpackningsstorlekar: 1 l, 2 l och 5 l

Kontakta oss om Ni planerar att t.ex. impregnera Er träbåt eller ifall Ni planerar andra större projekt! Vi erbjuder också större förmånligare förpackningar av linolja.

© 2015 Sini-Pellava Oy
tel. 040-7619 804 | info@sini-pellava.fi