Sini-Pellava OyProdukter ⁄ Pellava-Musti
Suomeksi | In English

Ekologiska produkter

Linfrön

Krossat lin

Kallpressad linolja

Kallpressad rypsolja

Pellava-Musti

Kallpressad linolja vid behandling av bl.a. trämaterial

Pellava-Musti

Fetterna är viktiga och nödvändiga för alla djurarter. Fetterna ger rikligt med energi, men också fettlösliga vitaminer och essentiella fettsyror. Unga, växande djur behöver fett för tillväxten och för uppehållande av hälsan. Fullvuxna djur behöver essentiella fettsyror för en balanserad ämnesomsättning och för de fysiologiska aktiviteterna.

Linol- och alfalinolensyrorna är essentiella fettsyror. Av dessa fungerar linolsyran (omega-6-fettsyra) som huvudsaklig fettsyra och brist på den förorsakar torr hy och mjällbildning. Alfalinolensyran (omega-3-fettsyra) har flera viktiga fysiologiska funktioner bl.a. i matsmältningskanalen. Omega-3-fettsyrorna stimulerar också produktionen av prostaglandiner, som är hormonliknande ämnen. Dessa har betydelse för t.ex. blodkoaguleringsreaktionerna. Brist på essentiella fettsyror kan leda till bl.a. att sår läks sämre och att pälsen blir torr och glanslös pellava-musti

Det är också värt att notera, att det rätta förhållandet mellan de essentiella fettsyrorna är av betydelse då det gäller djurens välbefinnande. De i fritt tillstånd levande djuren äter föda som vanligen innehåller fettsyror i förhållandet: ca. 75 % omega-6- och 25 % omega-3-fettsyror. Dessa djur lider sällan av degenerationssjukdomar som är typiska för keldjur. Keldjuren intar dock lätt essentiella fettsyror i fel förhållande då den industriella djurmaten innehåller knappt med omega-3-fettsyror. Den industriella djurmaten innehåller litet omega-3-fettsyror då de härsknar lätt. De måste skyddas från ljus och hetta, men trots det förkortar omega-3-fettsyrorna produktens förbrukningstid.

Förpackningsstorlekar: 500 ml och 5 l

© 2015 Sini-Pellava Oy
tel. 040-7619 804 | info@sini-pellava.fi