Maalipellavaöljy

Kylmäpuristettu pellavaöljy puunsuojaus ym. käyttöön

Pellavaöljyä on käytetty jo pitkään puunsuojauksessa. Nykyään kuitenkin tiedetään, että pellavaöljyllä on vieläkin monipuolisemmat käyttömahdollisuudet, sillä se käy myös esim. ruosteenestoaineena.

Puunsuojaus on tärkeää, koska se pidentää esineen käyttöikää huomattavasti. Esimerkiksi puuveneelle on tärkeää huolellinen kyllästys, jossa puun pintasolukko täytetään öljyllä. Hitaasti kuivuva pellavaöljy ehtii imeytyä syvemmälle puuhun kuin monet muut öljyt. Puun kyllästetty pintakerros on myöhemmin esteenä kosteuden etenemiselle. Mikäli valmistat itse seoksen puuveneen kyllästykseen, soveltuu kylmäpuristettu pellavaöljy siihen erinomaisesti. Perusseos kyllästykseen on puolet pellavaöljyä ja puolet lahonsuoja-ainetta. Öljyttävän puupinnan tulee olla aina täysin kuiva ja puhdas irtonaisesta liasta, pölystä yms. Yleinen puunsuojaustekniikka on hiertää puuhun niin paljon öljyä kun se ottaa vastaan eli toisin sanoen hangata öljyä esim. kankaalla tai siveltimellä puuhun, jonka jälkeen ylimääräinen öljy kuivataan pois puun pinnalta. Käsittelyn voi halutessa toistaa.

Pellavaöljy käy hyvin myös keittiötiloissa käytettävien puuesineiden suojaukseen, erityisesti puisiin leikkuulautoihin. Tällöin voit levittää öljyn vaikka puhtaalla kankaalla. Pellavaöljyn etu sisätiloissa käytettäessä on sen mieto tuoksu. Pellavaöljy kuivuu melko hitaasti, joten suurempia pintoja kuten lattiaa käsiteltäessä on suositeltavaa käyttää jotain kuiviketta nopeuttamaan öljyn kuivumista

Huomioitavaa: pellavaöljyyn on syytä lisätä homeenestoainetta kun sitä käytetään kosteudelle alttiissa paikassa!

Ruosteenestoaineena pellavaöljy on ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska siihen ei ole lisätty mitään kemikaaleja. Näin ollen sitä käytettäessä ei tarvita erityisiä suojaimia eikä ole ongelmia haitallisten ympäristöpäästöjen kanssa. Pellavaöljy ei sovellu liikkuvien osien ruostesuojaukseen, sillä kuivuessaan se jähmettää esim. polkupyöränketjut.

Tärkeää! Pellavaöljyn käsittelyssä käytetyt rievut yms. (joihin on imeytynyt pellavaöljyä) on mahdollisesti itse syttyviä eli ne pitää polttaa tai pestä huolellisesti. Huomioi että käyttämäsi öljyiset suojavaatteet ovat myös paloherkkiä, joten älä säilytä niitä mytättynä autotallin perälle. Säilytyksen ajaksi voit laittaa öljyiset tavarat esim. metalliseen kannelliseen astiaan, pensselit voi säilyttää upotettuna pellavaöljyyn.

Pakkauskoot: 1 l, 5 l, 10 l ja 20 l

Etsi lähin jälleenmyyntipiste