Pellavasämpylät

Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan esim. hienonnettua pinaattia, porkkana- tai punajuuriraastetta, tähteeksi jäänyttä puuroa, erilaisia leseitä tai hiutaleita jne. Voit korvata hyvin osan jauhoista ruisjauhoilla, jolloin sämpylöiden ravintoarvo paranee.

6 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
2 rkl siirappia, hunajaa tai sokeria
1,4 l sämpylä- tai vehnäjauhoja
1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola, pellavansiemenet ja siirappi. Alusta taikinaan sämpyläjauhot, lisää loppuvaiheessa rypsiöljy. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi. Ripottele päälle halutessasi pellavansiemeniä. Kohota sämpylät pellillä. Paista sämpylät 225 asteessa n. 15 minuuttia.